Cholesterol

Zdjęcie autorstwa whatwolf / Freepik

Cholesterol – Zięba vs. reszta świata

Część druga książki Jeżyka. Rozdział o cholesterolu. Mogę powiedzieć tylko jedno: Student płakał jak czytał. W tym wpisie skupie się na tym, co napisał ten… jak tu nie użyć brzydkiego słowa… ignorant. Powstanie jednak drugi wpis o cholesterolu, nie mającego nic wspólnego z Ziębą, bo mówiący prawdę. Szczerze mówiąc nie wiem od czego zacząć. Dlatego po prostu wyliczę jego kłamstwa i je sprostuję. 

Wstęp

Cholesterol
Cholesterol

Rozumiem, że nie wszyscy muszą znać biochemię – tak jak nie zna jej Zięba. Dlatego na początek krótkie wprowadzenie. 
Często mówi się o dobrym i złym cholesterolu. Cholesterol jest jeden – jest to steroidowa substancja chemiczna, która w naszym organizmie, i w każdej komórce, każdego organizmu zwierzęcego pełni bardzo ważne funkcje. 
Popularnie zwykło się nazywać lipoproteiny cholesterolem. Jest to niepoprawne ale głęboko zakorzenione więc nie ma sensu tego roztrząsać. 
De facto mówiąc o złym cholesterolu mówimy o lipoproteinie LDL. Mówiąc o dobrym cholesterolu mamy na myśli HDL. Istnieją jeszcze formy pośrednie VLDL oraz IDL. 
LDL (zły cholesterol) powstaje w wątrobie (upraszczając, tak naprawdę powstaje we krwi), i transportuje cholesterol z wątroby do wszystkich komórek naszego ciała. 
HDL (dobry cholesterol) zbiera nadmiar cholesterolu ze wszystkich komórek naszego ciała i transportuje go do wątroby (ale również do nadnerczy, jąder czy jajników – czyli organów które z cholesterolu produkują hormony steroidowe – tzw. sterydy). Tyle wiedzy na razie wystarczy – a z pewnością, żeby obnażyć wiele kłamstw Zięby. 

1. LDL to białko o niskiej gęstości

Nie. LDL to nie białko, to skrót od “Low Density Lipoprotein” a tłumacząc na polski lipoproteina niskiej gęstości. Lipoproteiny to dość duże  heterogenne makromolekuły (średnica ok 20nm). Heterogenne oznacza nic innego jak składające się z wielu różnych substancji. Do tych substancji należą apolipoproteiny i substancje tłuszczowe (fosfolipidy, trójglicerydy, cholesterol, estry cholesterolu, sfingomieliny etc.)
Jeżeli chodzi o gęstość dotyczy ona proporcji różnych składników lipoproteiny. Dużą gęstość mają białka (dlatego toną w wodzie) a małą tłuszcze (dlatego unoszą się na wodzie). Najmniejszą gęstość ze wszystkich substancji które transportują lipoproteiny ma cholesterol. Określenie lipoproteina niskiej gęstości (LDL) oznacza zatem, że substancja składa się z niewielkiej ilości białka, a w jej budowie przeważają tłuszcze. Dokładniej skład LDL kształtuje się nastepująco:

  • 52% cholesterolu
  • 23% białek
  • 4% trójglicerydów
  • 11% pozostałe substancje tłuszczowe

Jak widać LDL składa się głównie z cholesterolu który nadaje mu niską gęstość. 

Cholesterol
LDL, T. Hevonoja et al. / Biochimica et Biophysica Acta 1488 (2000) 189^210

2. LDL transportuje jedną cząsteczkę cholesterolu

Nie. 52% masy pojedynczej molekuły LDL to cholesterol. Jedna cząsteczka LDL transportuje znacznie więcej cholesterolu a mianowicie około 1700 cząsteczek w formie estrów (cholesterolu połączonego z innym tłuszczem) oraz około 600 cząsteczek pod postacią wolnego cholesterolu. 1)Tiia Hevonoja, Markku O Pentikäinen, Marja T Hyvönen, Petri T Kovanen, Mika Ala-Korpela,
Structure of low density lipoprotein (LDL) particles: Basis for understanding molecular changes in modified LDL,
Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Molecular and Cell Biology of Lipids, Volume 1488, Issue 3, 2000, Pages 189-210, ISSN 1388-1981
Widać to również na załączonym schemacie budowy LDL: szare fragmenty to apolipoproteiny, natomiast wszystkie żółte cząsteczki to cholesterol i jego estry. 
Teoria zięby zaciekawiła mnie więc policzyłem… gdyby LDL transportował 1 cząstkę cholesterolu na raz, potrzebowalibyśmy prawie 6 kg LDL żeby przetransportować 1 g cholesterolu (mniej więcej tyle wynosi dzienne zapotrzebowanie). Nieźle, co? 


3. HDL to białko o wysokiej gęstości 

Nie, po prostu nie. Tak jak LDL, tak i HDL nie jest białkiem, a kompleksem z białek i tłuszczów. Również HDL posiada apolipoproteiny których gęstość jest taka sama jak apolipoprotein w LDL. 
Wysoka gęstość oznacza tylko tyle, że HDL składa się w głównej mierze z białek (które jak już wspomniałem z natury mają wysoką gęstość). Skład HDL jest nastepujący:

  • 46% białek 
  • 19% cholesterolu
  • 5% trójglicerydów 
  • 30% innych substancji tłuszczowych 

4. HDL transportuje 4 cząsteczki cholesterolu

Nie. Zabijcie mnie, ale nie mam bladego pojęcia skąd on to wytrzasnął. Niestety nie znalazłem nigdzie informacji ile cząsteczek cholesterolu mieści się HDL więc znów policzyłem.
HDL ma masę 175.000 – 360.00 Da. Jeżeli cholesterol stanowi 19% tej masy, to mówimy o ilości cholesterolu rzędu 85 – 175 cząsteczek w jednej molekule HDL. Są to obliczenia raczej orientacyjne (uwzględniłem masę cholesterolu a nie jego estrów), ale na pewno nie ma mowy o 4 cząsteczkach.

 5. Nasz mózg w połowie składa się z cholesterolu 

Nie. …chociaż być może mózg Pana Jerzego tak. Nasz mózg składa się w około 80% z wody 2)F. Cohadon, J. Lobo Antunes, H. Nornes, J. D. Pickard, H.-J. Reulen, A. J. Strong, N. de Tribolet, C. A. F. Tulleken
Advances and Technical Standards in Neurosurgery, Tom 23
Springer Science & Business Media, 28 sty 1997 – 280
. Dokładniej substancja szara składa się w około 82-86% z wody, substancja biała w 75-81% a osłonki mielinowe wody nie posiadają.3)O’Brien JS, Sampson EL
Lipid composition of the normal human brain: gray matter, white matter, and myelin
Division of Chemical Pathology, Departments of Pat,hology and Medicine,
University of Southern California School of Medicine, Los Angeles, California
.
Cholesterol stanowi natomiast około 20% suchej masy (dokładniej od 7-20% w zależności od rodzaju tkanki mózgowej).4)O’Brien JS, Sampson EL
Lipid composition of the normal human brain: gray matter, white matter, and myelin
Division of Chemical Pathology, Departments of Pat,hology and Medicine,
University of Southern California School of Medicine, Los Angeles, California

5. Cholesterol wytwarzany jest głównie w wątrobie

Nie. Zakłada się, że funkcja ludzkiej wątroby w produkcji cholesterolu jest podrzędna i prawdopodobnie mniej niż 20% cholesterolu produkowanego przez nasz organizm, produkowane jest w wątrobie. 5)Dietschy JM, Turley SD, Spady DK.
Role of liver in the maintenance of cholesterol and low density lipoprotein homeostasis in different animal species, including humans.
J Lipid Res. 1993 Oct;34(10):1637-59.

Wszystkie komórki posiadające jądro komórkowe produkują na bieżąco większość potrzebnego im cholesterolu. 6)Dietschy JM, Turley SD, Spady DK.
Role of liver in the maintenance of cholesterol and low density lipoprotein homeostasis in different animal species, including humans.
J Lipid Res. 1993 Oct;34(10):1637-59.

Wątroba posiada prawdopodobnie największą aktywność enzymów produkujących cholesterol, natomiast kiedy porówna się masę wątroby z masą wszystkich innych komórek organizmu, które produkują cholesterol okazuje się, że udział wątroby w biosyntezie cholesterolu jest stosunkowo niewielki. 7)Liscum, Laura. (2008).
Cholesterol biosynthesis. Biochemistry of Lipids, Lipoproteins and Membranes.
399-XI. 10.1016/B978-044453219-0.50016-7.

Dla przykładu 95% cholesterolu w mózgu produkowane jest lokalnie, przez komórki tkanki mózgowej (głównie oligodendrocyty)8)Petrov AM, Kasimov MR, Zefirov AL.
Brain Cholesterol Metabolism and Its Defects: Linkage to Neurodegenerative Diseases and Synaptic Dysfunction. 
Acta Naturae. 2016;8(1):58-73.


6. LDL ma właściwości przeciwzapalne 

Nie, a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Zięba nie był też łaskaw podać źródła tej informacji. 
To HDL (dobry cholesterol) ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. HDL ma wiele prozdrowotnych funkcji np.:9)Barter PJ, Nicholls S, Rye KA, Anantharamaiah GM, Navab M, Fogelman AM.
Antiinflammatory properties of HDL.
Circ Res. 2004 Oct 15;95(8):764-72. Review

  • hamuje przyleganie komórek układu odpornościowego do ścian naczyń krwionośnych (zapobiega przez to miażdżycy)
  • jest antyoksydantem i potrafi neutralizować utlenione lipidy w błonach komórkowych i LDL
  • jest transporterem antyoksydacyjnych enzymów
  • hamuje odpowiedź układu odpornościowego na utleniony LDL (kolejny mechanizm zapobiegający miażdżycy)
  • hamuje prozapalne działanie CRP

7. Organizm produkuje zawsze tyle cholesterolu ile potrzebuje 

Nie. Organizm produkuje często więcej cholesterolu niż potrzebuje. Ten nadmiar transportowany jest w HDL do wątroby gdzie jest na przykład zamieniany w kwasy żółciowe i usuwany z kałem. 
W błonie komórkowej prawie wszystkich komórek zwierzęcych znajdują się receptory LDL. Te receptory pozwalają komórkom wchłaniać LDL i go rozkładać. 10)Goldstein JL, Brown MS.
The LDL receptor defect in familial hypercholesterolemia. Implications for pathogenesis and therapy.
Med Clin North Am. 1982 Mar;66(2):335-62.
U jednej na 500 osób receptory LDL są wadliwe. Komórki nie mogą skutecznie wychwytywać LDL. Zły cholesterol gromadzi się w krwi a tłuszcze w nim zawarte są stopniowo utleniane. Takie tłuszcze rozpoznawane są przez układ odpornościowy jako patogeny i dochodzi do reakcji zapalnej w żyłach. Jej następstwem jest miażdżyca.  

Co to oznacza?

Oczywiście oznacza to, że Zięba nie ma pojęcia o czym mówi i o czym pisze i po raz kolejny obnaża swój totalny brak wiedzy – tym razem dość brutalnie. Jak można mówić o szkodliwości lub nieszkodliwości substancji o której nie ma się pojęcia. 
Wyobraźcie sobie: Przychodzicie do lekarza. Ten daje wam garść kapsułek i mówi – “nie mam pojęcia co jest tam w środku i jak działa, ale mówią, że działa. Niech Pan/Pani bierze ile wlezie.” Co normalny człowiek pomyślał by o takim lekarzu – no psychol. 
To co pisze Zięba o budowie LDL i HDL to herezje większe, niż kiedykolwiek wyszły z pod jego pióra. Najciekawsze jest to, że wszystkie jego błędy, które wypunktowałem, to nie jest wiedza ani skomplikowana, ani taka do której ciężko dotrzeć. Jak w ludzkiej głowie może zrodzić się bzdura typu: LDL transportuje jedną cząstkę cholesterolu. Ten człowiek naprawdę nie ma pojęcia o procesach które przebiegają w naszym ciele… żadnego pojęcia. 
Dziecko z podstawówki wie, że nasz organizm to w 75% woda… a ten pisze, że jedna z najwilgotniejszych tkanek w naszym organizmie, to w połowie cholesterol. To już nawet nie chodzi o brak wiedzy … to jest całkowity brak wyobraźni. 
Jak można brać się za ocenę badań naukowych, nie potrafiąc zrozumieć stosunkowo prostych tekstów o budowie lipoprotein. 
Naprawdę nie mam pojęcia jak można zaufać takiemu człowiekowi i powierzyć mu swoje zdrowie, a może nawet życie. 

  

Przypisy   [ + ]

1. Tiia Hevonoja, Markku O Pentikäinen, Marja T Hyvönen, Petri T Kovanen, Mika Ala-Korpela,
Structure of low density lipoprotein (LDL) particles: Basis for understanding molecular changes in modified LDL,
Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Molecular and Cell Biology of Lipids, Volume 1488, Issue 3, 2000, Pages 189-210, ISSN 1388-1981
2. F. Cohadon, J. Lobo Antunes, H. Nornes, J. D. Pickard, H.-J. Reulen, A. J. Strong, N. de Tribolet, C. A. F. Tulleken
Advances and Technical Standards in Neurosurgery, Tom 23
Springer Science & Business Media, 28 sty 1997 – 280
3, 4. O’Brien JS, Sampson EL
Lipid composition of the normal human brain: gray matter, white matter, and myelin
Division of Chemical Pathology, Departments of Pat,hology and Medicine,
University of Southern California School of Medicine, Los Angeles, California
5, 6. Dietschy JM, Turley SD, Spady DK.
Role of liver in the maintenance of cholesterol and low density lipoprotein homeostasis in different animal species, including humans.
J Lipid Res. 1993 Oct;34(10):1637-59.
7. Liscum, Laura. (2008).
Cholesterol biosynthesis. Biochemistry of Lipids, Lipoproteins and Membranes.
399-XI. 10.1016/B978-044453219-0.50016-7.
8. Petrov AM, Kasimov MR, Zefirov AL.
Brain Cholesterol Metabolism and Its Defects: Linkage to Neurodegenerative Diseases and Synaptic Dysfunction. 
Acta Naturae. 2016;8(1):58-73.
9. Barter PJ, Nicholls S, Rye KA, Anantharamaiah GM, Navab M, Fogelman AM.
Antiinflammatory properties of HDL.
Circ Res. 2004 Oct 15;95(8):764-72. Review
10. Goldstein JL, Brown MS.
The LDL receptor defect in familial hypercholesterolemia. Implications for pathogenesis and therapy.
Med Clin North Am. 1982 Mar;66(2):335-62.

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment authors
Odkryte TerapieJan Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Jan
Gość
Jan

No nie wiem bo skoro autor twierdzi, że ma 80% wody w mózgu. To trzeba się cieszyć że głupota nie potrafi latać. Zadam tylko proste pytanie ile wody jest w białku.i czy ziemia jest nadal płaska